Zdrowa mąka bezglutenowa

Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez mąki pszennej, gdyż jest ona bardzo popularnie stosowana w każdej kuchni. Niektórzy nawet stwierdzą, że żaden wypiek się bez niej nie uda, ale nie jest to prawdą, bo chleb czy ciasta można robić z innych rodzajów mąk.

Jak smakują mąki bezglutenowe?

mąka bezglutenowaNa wstępie należy wyjaśnić czym jest gluten i po co są w sklepach chleby bez gluteny. Mieszanina białej roślinnych, występujących w kilku popularnych zbożach. Zwłaszcza odnosi się to do pszenicy, żyta i jęczmienia. Osoby cierpiące na celiakię lub mające nietolerancje na ten składnik, muszą unikać produktów, które mają w składzie gluten. Nie jest to proste  w dzisiejszych czasach, ponieważ gluten jest dodawany niemalże do wszystkiego. Najpopularniejszym produktem bez glutenu jest mąka bezglutenowa, która występuje w kilku rodzajach. Najczęściej można spotkać w sklepach mąkę kukurydzianą, ryżową, gryczaną czy migdałowa. Najważniejszą różnicą pomiędzy mąkami klasycznymi a bezglutenowymi jest taka, że znacznie słabiej wiążą ciasto, ponieważ to właśnie gluten powoduje, że ma ono kleistą konsystencje. Wypieki z mąki bez glutenu są bardziej kruche, ale też mają charakterystyczny smak, przeważnie bierze się on z rodzaju zastosowanej mąki. Jeżeli decydujemy się na zrobienie ciasta czy ciasteczek z mąki bezglutenowej, to należy mieszać ze sobą różne rodzaje mąk, gdyż mają one nieco inne właściwości. Jedne lepiej, a inne gorzej spajają ciasto. Jedno jest pewne, że musimy więcej dodać mokrych składników.

Obecnie mąki bezglutenowe  kupimy w większości marketów, sklepów spożywczych czy w punktach ze zdrową żywnością. Co do ich ceny, to jest ona wyższa od zwykłej, pszennej mąki, która kosztuje dwa – trzy złote za kilogram, ale warto ją choć czasem kupić.