Właściwości zdrowotne masła orzechowego

Masło orzechowe to popularny i pyszny krem z orzeszków ziemnych prażonych na sucho. Orzeszki ziemne są często kojarzone z wieloma korzyściami zdrowotnymi, a nawet uważane za dobrodziejstwo dla osób cierpiących na otyłość i cukrzycę typu drugiego. Masło orzechowe jest pożywne, uniwersalne i dość łatwe do włączenia do diety. Oto kilka niesamowitych korzyści zdrowotnych, jakie ma do zaoferowania masło orzechowe.

Największe zalety masła orzechowego

zdrowe masła orzechowePosiadając od  180 do 210 kalorii w jednej porcji, nazywanie masła orzechowego dietetycznym pokarmem może wydawać się sprzeczne z intuicją. Ale prawdę mówiąc, jedzenie go faktycznie tłumi głód, a to prowadzi do utraty wagi. Masło orzechowe zawiera godną pozazdroszczenia kombinację błonnika i białka, która zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu w rezultacie je się mniej. Zdrowe masła orzechowe zawierają specjalną substancję, która pomaga w rekompensowaniu uszkodzeń komórek związanych z chorobami układu krążenia. Ponadto masło orzechowe zawiera więcej tłuszczów nienasyconych niż nasyconych, dzięki czemu jest pokarmem przyjaznym dla organizmu, co zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i choroby wieńcowej serca. Orzeszki ziemne są jednym z pokarmów bogatych w niacynę, a osoby, które spożywają produkty w nią bogate, są mniej narażone na chorobę Alzheimera lub inne zaburzenia pamięci. Niacyna zawarta w maśle orzechowym pomaga w naprawie uszkodzeń komórek mózgu, co zapewnia ochronę przed tą chorobą.

Masło orzechowe jest stosunkowo nieprzetworzoną żywnością, ale wiele marek handlowych dodaje do niego cukier, tłuszcze utwardzone i inne składniki. Najlepsze i najbardziej zdrowe masło orzechowe jest naturalne i bez żadnych dodatków. Dlatego przed zakupem warto sprawdzić etykietę na opakowaniu.