Uzdatnianie wody na własną rękę

Czy jakość wody wypływającej z kranu ma znaczenie? Oczywiście woda, której używamy w gospodarstwie domowym nie tylko do mycia i sprzątania, ale także do gotowania, musi posiadać odpowiednie parametry, które sprawią, że będzie ona bezpieczna w użytkowaniu. Normy te spełnia woda dostarczana nam przez wodociągi, ale co z wodą czerpaną ze studni?

Budowa i działanie stacji uzdatniania wody

domowa stacja uzdatniania wodyJeśli zaopatrujemy się w wodę z własnego ujęcia, konieczne będzie jej filtrowanie i uzdatnianie. Bardzo rzadko (a w praktyce chyba nigdy) zdarza się, aby woda ze studni, nawet tej głębinowej, nadawała się do użytku bez odpowiedniej filtracji. Pierwszym etapem filtrowania są filtry mechaniczne, które pomagają pozbyć się większych zanieczyszczeń, takich jak piasek, rdza itp. Po takiej wstępnej filtracji wodą powinna się zająć domowa stacja uzdatniania wody. Urządzenie to kompleksowo poprawi parametry wody zgodnie z indywidualnymi wymaganiami właściciela. Domowa stacja uzdatniania wody składa się z kolumny filtracyjnej ze sterownikiem i to w niej odbywa się filtracja z użyciem wybranych metod. W skład stacji wchodzi także zbiornik na roztwór regeneracyjny, który jest konieczny do regenerowania złoża, ponieważ wymienia się je bardzo rzadko (raz na kilka lat). Roztwór regeneracyjny koniecznie musi być regularnie uzupełniany. Czego jeszcze potrzebuje stacja do sprawnej pracy? Przede wszystkim zasilania (dostępu do prądu), ale także kratki odpływowej, gdzie będą wyprowadzane popłuczyny z płukania złoża. Oprócz tego konieczne jest zapewnienie dodatniej temperatury przez cały rok, zatem pomieszczenie ze stacją powinno być zimą ogrzewane.

Za pomocą stacji uzdatniającej wodę pozbędziemy się większości zanieczyszczeń w wodzie. W urządzeniu tym najczęściej instalowane są odmanganiacze i odżelaziacze, a także zmiękczacze, które poradzą sobie nawet z najtwardszą wodą. Stosuje się także filtry węglowe, filtry odwróconej osmoz,y a nawet lampy UV.