Utrwalanie żywności – komory i drzwi chłodnicze

Żywność należy do tych produktów, które w temperaturze pokojowej szybko ulegają zepsuciu, dlatego konieczne było wymyślenie sposobów, przedłużenia jej przydatności do spożycia.

Drzwi i komory chłodnicze są ważne!

drzwi chłodniczeGłównie za psucie się żywności odpowiadają bakterie i grzyby przeprowadzające procesy metaboliczne niekorzystanie na nią wpływające. W tym właśnie celu opracowano wiele metod utrwalania, a także przechowywania produktów spożywczych, których głównym działaniem jest wyeliminowanie i ograniczenie rozwoju drobnoustrojów. Najbardziej popularnym jest oczywiście obróbka termiczna jak smażenie, wędzenie, grillowanie, liofilizacja, sterylizacja czy pasteryzacja. Głównie działania te prowadzą do obniżenia zawartości wody w produktach, co uniemożliwia rozwój bakterii i grzybów. Idąc w drugą stronę dobrym sposobem na przedłużenie trwałości jedzenia jest obniżenie jego temperatury ciała, w ten sposób nie wpływamy na smak pożywienia, gdyż produkty mogą być zamrożone w postaci w jakiej zostały pozyskane. Do tego celu stosuje się lodówki, zamrażarki lub komory chłodnicze. Istotną rolę w tych elementach odgrywają oczywiście zawierające czynnik chłodniczy, agregaty chłodnicze, a także drzwi chłodnicze, których szczelność odpowiada za prawidłową pracę tych urządzeń.

Poza zmianą temperatury możemy również wpływać na zmianę składu żywności, stosując metody chemicznego utrwalania żywności jak dodatek konserwantów czy kwasów organicznych. Pośród wyżej wymienionych metod utrwalania poprzez zmiany temperatury nie można zapomnieć również o sterylizacji i pasteryzacji.