Trzeba przyznać, że w Polsce nie ma wielu osób, które nie lubią pierogów, a i za granicą znajdziemy wielu amatorów tego dania. W każdej polskiej zagranicznej knajpie pierogi to coś co w karcie dań znaleźć się musi. Każdy z nas ma swoje ulubione nadzienie czy ulubiony rodzaj pierogów. Jedni wolą zapiekane, a drudzy przepadają za gotowanymi z dużą ilością smażonej cebulki.
Kilka informacji o polskich pierogach
Pewnie w każdym domu raz na jakiś czas robi się zapas pierogów, przy produkcji których pomagają nawet najmłodsi, dla których lepienie pierogów to prawdziwa frajda. A skąd w Polsce takie zamiłowanie dla tych małych, a czasem nieco większych, mącznych przysmaków? Na całym świecie, pierogi uznaje się za tradycyjne danie kuchni staropolskiej, ale i tej współczesnej, chociaż podobno pierwsze pierogi, czyli farsz zawinięty w płatek ciasta, pojawiły się w Chinach. Niezależnie jednak od tego, polskie pierogi zaskarbiły sobie serca fanów w wielu krajach. A występują one w najróżniejszych postaciach, mogą być gotowane w wodzie i na parze, pieczone, zapiekane i smażone. Jeśli chodzi o nadzienie, możemy przygotować pierogi na słodko lub na słono. Te pierwsze mogą być z: jagodami, serem, truskawkami, a także wieloma innymi owocami. Co do słonego farszu, wyróżniamy pierogi ruskie, z grzybami, z kapustą czy z mięsem. Jeśli chodzi o pierogi Poznań to miasto, w którym znajdziemy wiele słynnych pierogarni.
Oprócz tego, że pierogi to tradycyjne polskie danie, to również potrawa, którą znajdziemy na wigilijnym stole w domach wielu Polaków. Najczęstszymi rodzajami pierogów wybieranych tego dnia są pierogi z grzybami, pieczarkami lub z kapustą i grzybami. Każdy dom i każdy region ma swoją tradycję i swoje ulubione pierogi, które przygotowuje.